In cacao zit een duursportdrug

In cacao zit een duursportdrug
In cacao zit een duursportdrug

@Mrchocobean Webstagram feed

woensdag 16 juni 2010

Meer over de wetenschap achter rauwe cacao

Meer over de wetenschap achter rauwe cacao

Vrijwel iedereen geniet van de heerlijke geur van warme chocolademelk en de heerlijke smaak van chocolade. Maar wat veel mensen niet weten is dat cacao veel waardevolle stoffen bevat die goed zijn voor ons lichaam en zeker ook voor de huid.

Deze waardevolle stoffen uit de cacaoboon vitaliseren en verstevigen ons lichaam, ze stimuleren de vetafbraak, voeren vocht af, en beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die verantwoordelijk worden geacht voor ons verouderingsproces.

Vooral de laatste 10 jaren is er veel onderzoek gedaan naar verschillende gunstige eigenschappen van cacao. Cacao bevat van nature veel mineralen, polyfenolen (dat zijn krachtige antioxidanten) en cafeïne en theobromine.

Vooral de polyfenolen staan sterk in de belangstelling vanwege hun bijzondere antioxidatieve eigenschappen. Het zijn juist deze stoffen die voedingsmiddelen zoals groente, fruit, groene thee en rode wijn hun bijzondere eigenschappen geven. Deze Polyfenolen worden ook wel flavonoiden genoemd, of bioflavonoiden.

Toch zijn er ook enkele kanttekeningen te plaatsten bij het gebruik van cacao en chocolade. Laten we daarom eerst eens kort kijken naar de productie van chocolade.

De productie begint eigenlijk al kort na de oogst van de cacaovruchten waarin de cacaobonen (zaden) zitten. De bonen worden namelijk direct na het openen van de vrucht eerst gedurende enkele dagen gefermenteerd en daarna gedroogd. Daarna worden de bonen gebrand bij rond de 120 graden C. Ook worden er vaak chemische stoffen aan toegevoegd om de kleur te verbeteren.

De fermentatie en het branden – en ook de chemische toevoegingen - hebben een positief effect op smaak en kleur van cacao. Het fermenteren en branden, en de chemische toevoegingen hebben duidelijk een negatief effect op de natuurlijke samenstelling.

Xocai healthy chocolate daarentegen, wordt geproduceerd van ongebrande cacaobonen. Daardoor zijn alle waardevolle stoffen niet blootgesteld aan verbranding en bevat het cacao ook geen gevaarlijke verbrandingsproducten zoals verschillende amines. Om de negatieve effecten van fermentatie en branden te vermijden is
Xocai
voor de productie van dus uitgegaan van zuivere cacaobonen, die niet gefermenteerd en gebrand zijn. Maar daarnaast werd al het vet (cacaoboter) uit de bonen verwijderd voor een optimale werking van de bestanddelen. Echte cacao bevat altijd minstens 10% vet.

De polyfenolen die in cacao voorkomen zijn voornamelijk de catechinen en procyanidinen. Deze stoffen komen - zeker ten opzichte van andere voedingsmiddelen – in behoorlijke hoeveelheden voor in cacao. Beide groepen van stoffen (in cacao komen meerdere soorten catechines en meerdere soorten procyanidinen voor) zijn bijzonder krachtige anti-oxidanten met een zeer brede werking. Door hun antioxidatieve werking leveren zowel catechines als procyanidinen een uitgesproken bijdrage aan het sterk en elastisch houden van bindweefsel. In ons lichaam is bindweefsel een belangrijke component, vooral in huid en bloedvaten. Met het ouder worden neemt de kwaliteit van bindweefsel af. Dit proces van veroudering wordt nog eens versneld door luchtvervuiling, roken, en zonlicht. Deze veroorzaken allen vrije radicalen die een snellere veroudering van onder andere het bindweefsel veroorzaken. Catechines en procyanidinen beschermen ons tegen de invloed van deze vrije radicalen.

Het geheim van de kracht van catechinen en procyanidinen schuilt in hun brede en snelle activiteit. Zo beschermen zij ook vitamine C, dat onmisbare is bij het repareren, onderhouden en vernieuwen van de huid en bloedvaten. Catechinen en procyanidinen ondersteunen de werking van vitamine C en voorkomen dat vitamine C wordt afgebroken door vrije radicalen en andere stoffen.

Catechinen en procyanidinen hebben anti-allergene, ontstekingsremmende, anti-virale en anti-carcogene eigenschappen, maar beschermen ons ook tegen degeneratieve ziekten zoals artritis en ziekten van hart en bloedvaten.

Kort samengevat: de polyfenolen uit cacao helpen voor

• een optimale gezondheid

• soepele bloedvaten

• goede doorbloeding

• een gezonde huid

• sterk bind- en steunweefsel

• vergroting van het effect van vitamine C en E

• bescherming bij veroudering

Xocai
bevat veel krachtige antioxidanten zie de Orac waarden op de
info
site


Naast de genoemde polyfenolen bevat cacao drie andere bijzondere stoffen (alkaloïden genoemd) die alle drie een vergelijkbare chemische structuur hebben: theobromine, cafeïne en theofylline. Theobromine is genoemd naar de cacaoboom (Theobroma cacao), cafeïne is vooral bekend van koffie en theofylline wordt vooral in thee gevonden. Cacao bevat naast behoorlijke hoeveelheden cafeïne en theobromine slechts minimale hoeveelheden theofylline.

Theobromine en cafeïne zijn beide stimulerende stoffen die beide werken als een soort drug; ze stimuleren de waterhuishouding (werken vochtafdrijvend), het centrale zenuwstelsel (vitaliseren), de hartspieren, en de gladde spierweefsels. Wanneer ze beide voorkomen, dan versterkt theobromine ook het effect van cafeïne.

Cafeïne en theobromine hebben een activerende werking op het proces van de lipolyse - dwz. de afbraak van vetten - in de vetdepots, de evacuatie ervan uit de vetcellen en de verdere oxidatie van deze vetten. Beide stoffen – theobromine en cafeïne - hebben dus een vochtafdrijvende, vitaliserende en afslankende werking.

Naast de polyfenolen en de alkaloïden bevat Xocai Healthy chocolate ook een hoog gehalte aan mineralen.

Calcium, magnesium, kalium, ijzer en koper zijn de mineralen met de hoogste concentraties, maar daarnaast bevat rauwe cacao vele sporenelementen.

Team site : www.xocoteam.eu


 

Mvrg Peter Langelaar

http://twitter.com/XoCoHealthNL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sharing is caring ;-)
website:
http://www.rawchock.com

facebook:
http://www.facebook.com/xocohealthnl

contact:+31619727294

Mailform van Peter Langelaar
Je naam:
Je emailadres:
Je website url:
Je bericht:
MijnMailform jouw mailform!

Free Affiliate Link

Free Affiliate Link
Join us! earn & save money

Bijdragers

Twitter Healthy Chocolate Choconature

Dominus Cervix

Dominus Cervix
DOMINUS CERVIX

Bellstat