In cacao zit een duursportdrug

In cacao zit een duursportdrug
In cacao zit een duursportdrug

@Mrchocobean Webstagram feed

zaterdag 3 juli 2010

Cholesterol / natuurlijke statines

Cholesterol

Cholesterol / natuurlijke statines

Cholesterolverlagers
Natuurlijke statines, visolie en een gezondere leefstijl

In 2006 is in Nederland voor 354 miljoen euro aan cholesterolverlagende middelen uitgegeven en artsen schreven in totaal bijna 2,3 miljoen keer een recept voor simvastatine uit. Ik vind dat zorgwekkend en ben er van overtuigd dat een groot deel van deze recepten onterecht is voorgeschreven. Zonder het effect van een dieet af te wachten wordt meteen gestart met pillen. Dat is te makkelijk.
In onze praktijk zie ik geregeld dat een goed dieet vol vezelrijke voeding (roggebrood, havermout), oesterzwammen en volop peulvruchten en minder vlees en verzadigd vet, voldoende beweging en eventueel extra visoliecapsules ook het cholesterol kunnen verlagen. Zulke voeding- en leefstijlveranderingen zorgen behalve voor een lager cholesterol ook vaak voor een lagere bloeddruk, gezonder gewicht en een betere conditie.

Statines (bijv. simvastatine of atorvastatine) remmen een enzym dat nodig is voor de aanmaak van cholesterol waardoor uiteindelijk de hoeveelheid cholesterol in het bloed afneemt. Het resultaat is snel zichtbaar en als door iets simpels als het slikken van een pilletje het cholesterol daalt, zijn zowel arts als patiënt vaak onder de indruk. Helaas remmen statines ook de aanmaak van co-enzym Q10, een vitamine-achtige stof die onder andere zorgt voor spierkracht en energie en beschermt tegen vrije radicalen. Een veel geziene bijwerking van de simvastatine is dan ook vermoeidheid, minder spierkracht, slap gevoel, misselijkheid en gestoorde leverfuncties.
Om het cholesterol laag te houden moet de statine de rest van het leven elke dag geslikt worden. De meeste mensen doen dat niet. Zo blijkt veertig procent van de gebruikers in de Verenigde Staten er binnen een jaar mee te stoppen. De reden? Kosten, bijwerkingen, minder goed begrijpen waar het voor dient en de weerzin tegen levenslang slikken. Een deel van deze mensen zoekt zijn heil in alternatieve behandelmethoden zoals dieet en voedingssupplementen.

Omdat nog niet goed bekend is wat het effect is van diverse alternatieve behandelingen heeft cardioloog David J. Becker met zijn team van de universiteit van Pennsylvania een onderzoek laten verrichten, dat in juli 2008 is gepubliceerd. In dit onderzoek werden 74 mensen met een verhoogde cholesterolwaarde verdeeld over 2 gelijkwaardige groepen. De ene groep kreeg als behandeling simvastatine 40 mg te slikken en kreeg op papier informatie mee over gezonde voeding en adviezen om meer te bewegen. De andere groep kreeg 6 visoliecapsules per dag en 4 -6 capsules Red Yeast Rice (een extract van met rode gist gefermenteerde rijst, ook wel hong qu genoemd). Daarnaast kreeg deze alternatief behandelde groep gedurende 12 weken, iedere week een lifestyle programma van 3½ uur waarin ze werden aangemoedigd gezonder te eten, minder verzadigd vet te eten, meer te bewegen tot 5-6 dagen per week 30-45 minuten, geen enkelvoudige suikers te eten en ontspanningsoefeningen te doen.

Na twaalf weken werd het cholesterol, gewicht, de bloeddruk etc. gemeten en vergeleken met het begin. In de simvastatine groep daalde het LDL-cholesterol met 39,6 procent en in de alternatieve groep met 42,4 procent Dat lijkt misschien nog niet zo'n groot verschil. Echter, in de alternatieve groep daalde het lichaamsgewicht met 4,7 kg tegen slechts 0,3 kg in de simvastatine groep. Ook de waarde van een andere risicofactor voor hart- en vaatziekten, de triglyceriden, daalde in de alternatieve groep bijna 20 procent meer. Samengevat lijkt suppletie met Red Yeast Rice-capsules, visoliecapsules en een leefstijlprogramma zeker zo goed te werken als simvastatine en kan het voor mensen die geen simvastatine willen of het niet verdragen een goed alternatief zijn.



Natuurlijke statines
Red Yeast Rice is al ruim 1200 jaar in China een bekend middel voor hart- en vaatziekten. Het bevat een natuurlijke statine die in een lagere dosering hetzelfde effect heeft met minder bijwerkingen. In de supermarkt liggen ook natuurlijke statines, vaak naast de champignons: Oesterzwammen.





De cijfers aan het begin van het artikel (354 miljoen euro en 2,3 miljoen recepten) zijn afkomstig van
www.sfk.nl/publicaties/2007denf.pdf


Johan Bolhuis, arts, http://www.natuurarts.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sharing is caring ;-)
website:
http://www.rawchock.com

facebook:
http://www.facebook.com/xocohealthnl

contact:+31619727294

Mailform van Peter Langelaar
Je naam:
Je emailadres:
Je website url:
Je bericht:
MijnMailform jouw mailform!

Free Affiliate Link

Free Affiliate Link
Join us! earn & save money

Bijdragers

Twitter Healthy Chocolate Choconature

Dominus Cervix

Dominus Cervix
DOMINUS CERVIX

Bellstat