Cacao = superfood!
Chocolade is een natuurproduct en bevat vele waardevolle ingrediënten.
Wat zit er zoal in onbewerkte donkere chocolade:
Wat zit er zoal in onbewerkte donkere chocolade:
Vitamines
|
Vitamine D(32-36% v/d ADH per 100g)
- voor sterke botten en tanden, doordat het de opname van calcium en fosfor uit voeding bevordert;
- belangrijk voor onze weerstand.
Vitamine E
(25-35% v/d ADH per 100g)
- noodzakelijk voor de productie van rode bloedcellen en de opbouw van spieren en weefsels;
- versterkt het afweersysteem;
- krachtige antioxidant: beschermt meervoudige onverzadigde vetzuren tegen oxidatie; beschermt celwanden. Beschermt tegen veroudering;
- verkleint de kans op hart- en vaatziekten, prostaatkanker en Alzheimer.
Mineralen
Magnesium (6-60% v/d ADH per 100g)
- belangrijk mineraal voor het zenuwstelsel, spieren en botten;
- betrokken bij het vrijmaken van energie uit de voeding;
- magnesium wordt ook wel het antistress mineraal genoemd. Het is een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Het verhoogt de weerstand tegen stress, depressies, spanningen en gaat geestelijke vermoeidheid tegen;
- magnesium versterkt bovendien het geheugen en het concentratie vermogen.Calcium (3-40% v/d ADH per 100g)
- belangrijke bouwstof van botten en tanden; helpt osteoporose voorkomen en de klachten in het beginstadium hiervan te behandelen;
- speelt een rol in de spierwerking;
- onmisbaar voor een goede hartfunctie en het speelt een rol bij de zenuwimpulsoverdracht;
- helpt tegen hoge bloeddruk en het is betrokken bij bloedstollingprocessen.Fosfor (25-35% v/d ADH per 100g)
- belangrijk bestanddeel van tanden en botten;
- onmisbaar voor de goede werking van verschillende hormonen;
- zorgt ook voor het goed functioneren van het zenuwstelsel;
- draagt bij aan de opname van energie uit voedsel;
- Verhoogt het uithoudingsvermogen en bestrijdt vermoeidheid.
IJzer (2-35% v/d ADH per 100g)
- actief bij het transport van zuurstof naar alle lichaamsweefsels;
- belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen;
- belangrijk in de energieproductie en het verhogen van de weerstand.Koper (0-60% v/d ADH per 100g)
- koper speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hemoglobine. Dit enzym komt voor in de rode bloedcellen, en bindt zuurstof in de longen zodat het zo in het bloed komt;
- helpt bij de opbouw van eiwitten en enzymen;
- helpt bij een goede werking van het zenuwstelsel.Zink (7-17% v/d ADH per 100g)
- belangrijk bij het opnemen van voedingselementen uit macronutriënten en speelt een rol in honderden biologische processen in het lichaam;
- verhoogt de weerstand
- helpt bij het afslanken
- voorkomt diabetes
- houdt de zintuigen smaak, reuk en gezichtsvermogen in stand.
Mangaan (0-100% v/d ADH per 100g)
- mangaan is een mineraal dat betrokken is bij de vorming van botten en kraakbeen;
- verder is mangaan bij de energieproductie, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de vorming van vetzuren en hormonen .
Antioxidanten
Resveratrol wordt gevonden in pure chocolade, cacao en rode wijn.
Doctor David Sinclair, een Australisch wetenschapper en hoofd van het anti-agingonderzoeksteam op de Harvard Medical School, is bezig met het ontwikkelen van een jeugdelixir op basis van resveratrol. Er is aangetoond dat resveratrol de levensduur van de cellen van levende organismen met 20% kan verlengen.
Cacao bevat bijzonder veel flavonolen (ook wel polyfenolen genoemd), voornamelijk de catechinen en proanthocyanidinen.
Flavonolen, natuurlijke stoffen die behoren tot de categorie flavanoïden, zijn krachtige antioxidanten die de lichaamscellen beschermen tegen het effect van vrije radicalen. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrije radicalen het verouderingsproces versnellen en dat ze verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang van bepaalde lichaamsfuncties.
Van flavonoïden wordt herhaaldelijk bericht dat het preventief werkt tegen tumorvorming, de gezondheid van hart en bloedvaten stimuleert, het helpt het immuunsysteem te versterken, de cholesterol te verlagen en milde hypertensie (hoge bloeddruk) tegengaat.
Ook ondersteunen catechinen en procyanidinen de werking van vitamine C en voorkomen dat vitamine C wordt afgebroken door vrije radicalen en andere stoffen. Flavonoïden worden ook wel gebruikt als een natuurlijk antidepressiva.
Flavonoïden ontspannen de bloedvaten waardoor deze verwijden en de bloeddruk daalt. Uit een onderzoek aan het universitaire ziekenhuis van Keulen blijkt dat dankzij het eten van een dagelijkse portie van zes gram pure chocolade de bovendruk met gemiddeld 2,9 mm daalt, en de onderdruk met gemiddeld 1,9 mm. Witte chocolade had dit effect niet. Ook al is de daling klein, toch is ze belangrijk. Elke bloeddrukdaling impliceert namelijk een aanzienlijke daling van het risico op hart- en vaatziekten.
Epicatechine en catechinenDe flavanolen catechine en epicatechine, verhogen de bloedtoevoer naar de huid. Een onderzoek liet zien dat vrouwen die drie maanden lang elke dag driehonderd milligram cacaoflavanolen binnenkregen niet alleen beter beschermd waren tegen UV-licht. Hun huid werd ook sterker, dikker en zachter. Ook is het aangetoond dat cacao-extract de huid hydreert. Het zorgt dus voor een huid die minder droog is.
Ook heeft epicatechine een relaxerend effect heeft op de bloedvaten, te vergelijken met de werking van bepaalde medicatie (zoals aspirine).
Professor Norman Hollenberg van de Harvard Medical School stelt datepicatechine de kans op de vier belangrijkste gezondheidsproblemen: beroerte, hartinfarct, kanker en diabetes kan verkleinen tot 10 percent. Hij bestudeerde het indianenvolk Kuna in Panama die tot 40 koppen cacao per week drinken.
Proanthocyanidine
Proanthocyanidine is een antioxidant die 20x sterker is dan vitamine C en 50x sterker dan vitamine E. Het werkt gunstig in op de bloedvaten en voorkomt vernauwing van de bloedvaten. Proeven wijzen uit dat het aderverkalking tegengaat, werkt tegen menstruatiepijnen, en darmkanker helpt voorkomen.
Overig
Gezonde vetten
In cacao en chocolade vinden we een uniek verzadigd vet dat, volgens recent onderzoek, een neutraliserend effect heeft op de productie van het slechte cholesterol en dat eventueel de aanmaak van het goede cholesterol bevordert. Cacao en donkere chocolade zijn van nature cholesterolvrij.
Dat het vetgehalte in chocola acne zou bevorderen, is nooit bewezen.
EnergieChocolade is een belangrijke bron van directe energie en past perfect bij een actieve levensstijl. Chocolade compenseert ook heel snel de energie die het lichaam verbrandt bij zware fysieke of mentale inspanningen. Vandaar dat chocolade zo populair is bij atleten, studenten en iedereen die snel zijn energie wil aanvullen.
Natuurlijke suikers
Voordat cacaobonen worden omgezet in chocolade, bevatten ze heel weinig natuurlijke suikers. De toegevoegde suiker zorgt dat de bloedsuikerspiegel slechts heel licht stijgt, wat resulteert in een lage glycemische index. Dankzij de unieke samenstelling van chocolade wordt de aanwezige suiker heel traag geabsorbeerd door het menselijk lichaam.
Chocolade bederft de tanden niet. Cacaoboter zorgt juist voor het coaten van tanden en het beschermen tegen tandplak.
Vezels
Chocolade heeft ook een positief effect op de vertering. Cacaomassa bevat ongeveer 15% oplosbare en niet-oplosbare dieetvezel. Deze vezel verbetert de darmbewegingen en houdt de darm- en maagwanden zuiver.
Stearinezuur
Een vetzuur dat het ‘goede' cholesterol HDL bevordert en het ‘slechte' cholesterol' LDL stabiliseert.
Tryptofaan
Een essentieel aminozuur hetgeen angstaanvallen vermindert door de productie van serotonine. Werkt ook als een natuurlijk pijnstiller.
Phenylethylamine (PEA)
Fenylethylamine is een indrukwekkende stof aanwezig in cacao. Ons lichaam produceert PEA wanneer we verliefd zijn en PEA is supervoeding voor de hersenen. Het is een licht antidepressief middel en verbetert focus en alertheid!
Theobromine
Verhoogt het niveau van serotonine en endorfine in het lichaam. Serotonine is je lichaamseigen antidepressivum en endorfine bevordert als gelukshormoon de algemene ontspanning en werkt pijnonderdrukkend. Helpt bij depressies en PMS symptomen.
Anandamine
Een neurotransmitter die ook het “bliss element” genoemd omdat het vrijkomt in ons lichaam wanneer we ons gelukkig en fantastisch voelen.
Cafeïne
Cacao bevat van nature ook een minimale hoeveelheid cafeïne. Deze stof heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, de hartslag en de ontspanning van de ademhalingsspieren. Cafeïne vermindert vermoeidheid en verbetert de concentratie.
EFA’S
EFA's zijn essentiële vetzuren, cacao bevat omega 6 vetzuren. Enkel rauwe cacao en chocolade bevat gezonde vetzuren. Let op: wanneer cacao wordt verhit of geroosterd, dan bevat het transvetten. Kies dus altijd voor chocolade waarvan de cacao fairtrade en biologisch gecertificeerd is en voor een gegarandeerde hoge flavonoid content moet deze koudgeperst en van niet gefermenteerde hoogwaardige wilde criollo bonen zijn vervaardigd.
Wetenschappelijke bronnen:
Theobroma Cacao: The Tree of Change. Sous l'égide des « National Academies of Science » Washington DC, le 9 février 2006.Di Tomaso E, Beltramo M, Piomelli D (1996) Brain cannabinoids in chocolate. Nature 382: 677-678. doi:10.1038/382677a0Fulton JE Jr, Plewig G, Kligman AM (1969) Effect of chocolate on acne vulgaris. Journal of the American Medical Association 210: 2071-2074Hurst WJ et al. (2002) Cacao usage by the earliest Maya civilization. Nature 418: 289–290Buijsse B, Feskens EJM, Kok FJ, Kromhout D. Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality. Arch Intern Med 2006;166:411-7.Burke, L.M. (1999) The role of chocolate in exercise performance. In: Chocolate and Cocoa: Health &Nutrition (Ed. By Knight, I.). Blackwell Science, Oxford. Keys, A. (1970) Coronary heart disease in 7 countries. Circulation 41 (Suppl. 1), 1-221.Di Tomaso E. Brain Cannaboids in chocolate. Nature 1996;382:677-678Dillinger TL ea Food of the gods: cure for humanity? A cultural history of the medicinal and ritual use of chocolate. J Nutr 2000;130: (8S Suppl)2057S -2072SDing EL Chocolate and prevention of cardiovascular disease. A systematic review. Nutrition and Metabolism 200,3:2 doi:10:1186/1743-7075-3-2Djoussé L ea Chocolate consumption is inversely assocated with prevalent coronary heart disease: the National heart, lung and blood institute family hear study. Clinical Nutrition 2010 doi:10.1016/j.clnu.2010.08.005
Engler, M.B., Engler, M.M., Chen, C.Y., Malloy, M.J., Browne, A., Chiu, E., Kwak, HK, Milbury, P., Paul SM, Blumberg, J. Mietus-Snyder, M. Flavonoid-rich dark chocolate improves endothelial function and increases plasma epicatechin concentrations in healthy adults. Journal of the American College of Nutrition 23(3),197-204.
Engler, M.B., Engler, M.M. (2004) The vasculoprotective effects of flavonoid-rich cocoa and chocolate. Nutrition Research, 24(9) : 695-706Engler, M.B., Engler, M.M., The emerging role of flavonoid-rich cocoa and chocolate in cardiovascular health and disease. Nutrition Reviews 2006 Mar; 64(3) ; 109-18Fisher ND et al. Flavanol-rich cocoa induces nitric oxide-dependent vasodilation in healthy humans. J Hypertens 2003 21:2281-6.Fisher NDL, Hughes M, Gerhard-Herman M, Hollenberg NK. Flavanol-rich cocoa induces nitric oxide-dependent vasodilation in healthy humans. J Hypertens 2003;21:2281-6.Fraga CG, Actis-Goretta L, Ottaviani JI, Carrasquedo F, Lotito SB, Lazarus S, Schmitz HH, Keen CL. Regular consumption of a flavanol-rich chocolate can improve oxidant stress in young soccer players. Clin Dev Immunol 2005 Mar;12(1):11-7.Geleijnse JM, Grobbee DE, Kok FJ. Impact of dietary and lifestyle factors on the prevalence of hypertension in Western populations. J Hum Hypertens 2005 Dec;19 Suppl 3:S1-4.Grassi D, Lippi C, Necozione S, Desideri G, Ferri C. Short-term administration of dark chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons. Am J Clin Nutr 2004;81:611-4.Grassi D, Necozione S, Lippi C, Croce G, Valeri L, Pasqualetti P, Desideri G, Blumberg JB, Ferri C. Cocoa reduces blood pressure and insulin resistance and improves endothelium-dependent vasodilation in hypertensives. Hypertension 2005 Aug;46(2):398-405.Heiss C, Dejam A, Kleinbongard P, Schewe T, Sies H, Kelm M. Vascular effects of cocoa rich in flavan-3-ols. JAMA 2003;290:1030-1.Heiss C, et al. Vascular effects of cocoa rich in flavan-3-ols. JAMA 2003 290:1030-1.Hertog MG, Feskens EJ, Hollman PC, Katan MB, Kromhout D. Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study. Lancet 1993;342:1007-1011.Hertog MG, Kromhout D ea Flavonoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the seven countries study Arch Intern Med 1995;155:381-386Hollenberg N, Martinez G, McCullough M, et al. Aging, acculturation, salt intake, and hypertension in the Kuna of Panama. Hypertension 1997;29:171-6.Holt RR, Lazarus SA, Sullards MC, et al. Procyanidin dimmer B2 (epicatechin-[4beta-8]-epicatechin) in human plasma after the consumption of a flavanol-rich cocoa. Am J Clin Nutr 2002;76:798-804.Joseph JA, Shukitt-Hale B, Casadesus G. Reversing the deleterious effects of aging on neuronal communication and behavior: beneficial properties of fruit polyphenolic compounds. Am J Clin Nutr 2005 Jan;81 (1 Suppl):313S-316S.Kondo K, Hirano R, Matsumoto A, Igarashi O, Itakura H. (1996) Inhibition of LDL oxidation by cocoa. Lancet 348, 1514.Kozikowski AP, Tuckmantel W, Bottcher G, Romanczyk LJ Jr. Studies in polyphenol chemistry and bioactivity. 4.(1) Synthesis of trimeric, tetrameric, pentameric, and higher oligomeric epicatechin-derived procyanidins having all-4beta,8-interflavan connectivity and their inhibition of cancer cell growth through cell cycle arrest. J Org Chem 2003 Mar 7;68(5):1641-58.Kurosawa T, Itoh F, Nozaki A, Nakano Y, Katsuda S, Osakabe N, Tsubone H, Kondo K, Itakura H. Suppressive effect of cocoa powder on atherosclerosis in Kurosawa and Kusanagi-hypercholesterolemic rabbits. J Atheroscler Thromb 2005;12(1):20-8.Lee KW, et al. Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine. J. Agric Food Chem 2003 51:7292-5.Mao TK, Powell JJ, Van de Water J, Keen CL, Schmitz HH, Gershwin ME. The influence of cocoa procyanidins on the transcription of interleukin-2 in peripheral blood mononuclear cells. Int J Immunol 1999;15(1):23-9.Mao TK, Van de Water J, Keen CL, Schmitz HH, Gershwin ME. Effect of cocoa flavanols and their related oligomers on the secretion of interleukin-5 in peripheral blood mononuclear cells. J Med Food 2002;5(1):17-22.Murphy KJ, Chronopoulos AK, Singh I, et al. Dietary flavanols and procyanidin oligomers from cocoa (Theobroma cacao) inhibit platelet function. Am J Clin Nutr 2003;77:1466-73.Osakabe N, Baba S, Yasuda A, Iwamoto T, Kamiyama M, Takizawa T, Itakura H, Kondo K. Daily cocoa intake reduces the susceptibility of low density lipoprotein to oxidation as demonstrated in healthy human volunteers. Free Radic Res 2001;34:93-99.Osakabe N, et al. Catechins and their oligomers linked by C4 - C8 bonds are major cacao polyphenols and protect low-density lipoprotein from oxidation in vitro. Exp Biol Med 2002 227:51-6.Osawa, T. (1995) Antioxidation and antimutagenic reactions of polyphenols contained in chocolate cocoa. International Symposium on Nutrition of Chocolate and Cocoa, Japan.Pearson DA, Holt RR, Rein D, Paglieroni T, Schmitz HH, Keen CL. Flavanols and platelet reactivity. Clin Dev Immunol. 2005 Mar;12(1):1-9.Pearson D, Paglieroni T, Rein D, et al. The effects of flavanol-rich cocoa and aspirin on ex vivo platelet function. Thromb Res 2002;106:191-97.Ramiro E, Franch A, Catellote C, Andres-Lacueva C, Izquierdo-Pulido M, Castell M. Effect of Theobroma cacao flavonoids on immune activation of a lymphoid cell line. Br J Nutr 2005;93:859-866.Ramljak D, Romanczyk LJ, Metheny-Barlow LJ, Thompson N, Knezevic V, Galperin M, Ramesh A, Dickson RB. Pentameric procyanidin from Theobroma cacao selectively inhibits growth of human breast cancer cells. Mol Cancer Ther 2005 Apr;4(4):537-46.Rein D, Paglieroni TG, Wun T, et al. Cocoa inhibits platelet activation and function. Am J Clin Nutr 2000;72:30-35.Rupien John R. (1999) Overview of the Nutritional Benefits of Cocoa and Chocolate. In: Chocolate and Cocoa: Health & Nutrition (Ed. By Knight, I.).Blackwell Science, Oxford.Sabongi C, Suzuki N, Sakane T. Polyphenols in chocolate, which have antioxidant activity, modulate immune functions in humans in vitro. Cell Immunol 1997;177:129-36.Schewe T, Sadik C, Klotz L, Yoshimoto T, Kuhn H, Sies H. Polyphenols of cocoa: Inhibition of mammalian 15-lipoxygenase. Biol Chem 2001 Dec;382:1687-96.Schramm DD, Karim M, Schrader HR, Holt RR, Kirkpatrick NJ, Polagruto JA, Ensunsa JL, Schmitz HH, Keen CL. Food effects on the absorption and pharmacokinetics of cocoa flavanols. Life Sciences 2003;73:857-869.Schramm DD, Wang JF, Holt RR, et al. Chocolate procyanidins decrease the leukotriene-prostacyclin ratio in humans and human aortic endothelial cells. Am J Clin Nutr 2001;73:36-40.Schroeter H, Holt RR, Orozco TJ, Schmitz HH, Keen CL. Nutrition: milk and absorption of dietary flavanols. Nature 2003;426:787-8Serafini M, Bugianesi R, Maiani G, Valtuena S, De Santis S, Crozier A. Plasma antioxidants from chocolate. Nature 2003 Aug 28;424(6952):1013.Sies H, Schewe T, Heiss C, Kelm M. Cocoa polyphenols and inflammatory mediators. Am J Clin Nutr 2005 Jan;81(1 Suppl):304S-312S.Steinberg FM, Bearden MM, Keen CL. Cocoa and chocolate flavonoids: implications for cardiovascular health. J Am Diet Assoc 2003 Feb;103(2):215-23.Steffen Y, et al. Epicatechin protects endothelial cells against oxidized LDL, and maintains NO synthase. Biochem Biophys Res Commun 2005 331:1277-83Taubert D, Berkels R, Roesen R, Klaus W. Chocolate and blood pressure in elderly individuals with isolated systolic hypertension. JAMA 2003;290:1029-30.Thozhukat Sathyapalan ea Nutrition Journal 2010,9, 55. Doi:10.1186/1475-2891-9-55. ISSN 1475-2891Unno K, Takabayashi F, Kishido T, Oku N. Suppressive effect of green tea catechins on morphologic and functional regression of the brain in aged mice with accelerated senescence (SAMP10). Exp Gerontol 2004 Jul;39(7):1027-34.Vlachopoulos C, Aznaouridis K, Alexopoulos N, Economou E, Andreadou I, Stefanadis C. Effect of dark chocolate on arterial function in healthy individuals. Am J Hypertens 2005 Jun;18(6):785-91.Vita JA. Polyphenols and cardiovascular disease: effects on endothelial and platelet function. Am J Clin Nutr 2005 81:292S-7S.Wan Y, et al. Effects of cocoa powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans. Am J Clin Nutr 2001 74:596-602.Wan Y, Vinson JA, Etherton TD, Proch J, Lazarus S, Kris-Etherton P. Effects of cocoa powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans. Am J Clin Nutr 2001;74:596-602.Wang JF, et al. A dose-response effect from chocolate consumption on plasma epicatechin and oxidative damage. J Nutr 2000 130:2115S-9S.Wang JF, Schramm DD, Holt RR,Ensunsa JL, Fraga CG, Schmitz HH, Keen CL. A Dose Response Effect from Chocolate Consumption on Plasma Epicatechin and Oxidative Damage. J Nutr 2000;130:2115S-9S.Weisburger JH. Chemopreventive effects of cocoa polyphenols on chronic diseases. Exp Biol Med (Maywood) 2001 Nov;226(10):891-7.Wiswedel I, Hirsch D, Kropf S, Gruening M, Pfister E, Schewe T, Sies H. Flavanol-rich cocoa drink lowers plasma F(2)-isoprostane concentrations in humans. Free Radic Biol Med 2004 Aug 1;37(3):411-21.Wu X, et al. Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. J Agric Food Chem 2004;52:4026-37.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Sharing is caring ;-)
website:
http://www.rawchock.com
facebook:
http://www.facebook.com/xocohealthnl
contact:+31619727294