In cacao zit een duursportdrug

In cacao zit een duursportdrug
In cacao zit een duursportdrug

@Mrchocobean Webstagram feed

maandag 12 juli 2010

Ruwe Cacao : Herkomst


Cacao groeit aan de bomen, maar niet in de poedervorm zoals we die kennen. Vindt u dit een belachelijke zin, waarschijnlijk wel, doch het is bedoeld als een statement.


Mensen hebben meer en meer de neiging ervan uit te gaan dat alles in een fabriek gebeurt, en verliezen uit het oog dat alles (in voeding toch) het product is van enerzijds een natuurlijke grondstof en anderzijds menselijke hulp aan die voedselketen. Zo ook voor cacao. Iedereen weet ondertussen wel dat dit een ingrediënt is van Chocolade is, maar daar stopt het meestal. Dat er tegenwoordig ook al veel chocolade producten op de markt zijn die waarschijnlijk slechts een vleugje cacao bevatten en voor de rest chemische vervangers, is minder geweten, (cacao is duur, het is niet voor niets dat het soms het 'bruine goud' genoemd wordt) . En dat de eindproducten, om te beantwoorden aan onze smaak, 'verrijkt' worden met een boel additieven, kleurstoffen, vulmiddelen, enz. nemen we erbij als een noodzakelijk kwaad en staan er niet meer bij stil.


Aanvankelijk werd cacao uitsluitend in Zuid- en Midden- Amerika gevonden, de belangrijkste landen daarvan zijn nu nog Brazilië, Ecuador, Colombia, Mexico en Venezuela op kop, doch ook De Dominicaanse Republiek en Trinidad. Sinds de Kolonisatie is dat enigszins veranderd, elk koloniserend land heeft de cacaoboom uitgevoerd naar zijn eigen kolonie rond de evenaar (plaats waar hij het best groeit) en zo vind je nu cacaobomen in Afrika (Ivoorkust en Ghana voornamelijk doch ook Nigeria en Kameroen), Indonesië (Java en Sumatra) en Papoea-Nieuw-Guinea. Dat er verschillende kwaliteiten zijn in cacao is een kennis die ikzelf ook nog maar ontdekt heb omdat ik er meer begin over te lezen. Zo wordt gesproken over Forastero – de algemene huishoud chocolade zeg maar , deze maken 80% uit van de wereldproductie, en worden voor heel veel toepassingen gebruikt. Ze zijn beter bestand tegen omgevingsinvloeden, ziektes, e.d. en de bomen dragen meer vruchten. De andere zijn edelsoorten, met mooie namen zoals Criollo, die een aantal ondersoorten heeft, Trinitario (een kruising tussen beide vorige), de Nacional (enkel te vinden in Ecuador) en de top of de bil, de bijna onbetaalbare Porcelana. Deze maken slechts 20% van de productie uit en worden vooral gebruikt voor Top-chocolades. Ze zijn veel gevoeliger voor ziektes en omgevingsinvloeden en kweken veel minder gemakkelijk, waardoor ze ook veel duurder zijn.

De kweekomstandigheden van de cacaobomen hebben ook veel invloed op de kwaliteit, doch ik zal u hier niet bezighouden met een cursus cacao-kweken.


Xoçai werkt met cacao uit kleine familieplantages in Ivoorkust, die kweken met respect voor de natuur en de medewerkers en geen pesticiden gebruiken. Dit is al een eerste facet over wat deze firma in petto heeft en past perfect in het totaalbeeld.

Geschiedenis




Laat ons eerst even teruggaan in de geschiedenis. Nu chocolade volledig is geïntegreerd in ons bestaan zouden we weleens kunnen vergeten dat het een natuurlijke origine heeft nl. een cacaoboon

De Cacaoboon is afkomstig uit het Amazonewoud en werd door de Mayas en Azteken gecultiveerd. Deze volkeren erkende vrij vroeg de wellness krachten van deze vrucht 'de cacaoboon' en verbruikte deze in vloeibare vorm. Ze noemde de drank "chocolatl" (werd Xocolatl geschreven),die als 'bitter water' vertaald kan worden. Hierbij werd de cacaoboon (cacahuatl) gegrild en verbrijzeld op vuurwarme stenen. De bekomen pasta werd opgewarmd en aangelengd met water, en naargelang op smaak gebracht met vanille, peper, chilipeper, kaneel, anijs, of andere specerijen.
Dit drankje had de reputatie voedzaam te zijn, een versterkende energieleverancier en werd tevens als afrodisiacum geprezen.

De Mayas en Azteken gebruikten de cacao als betaalmiddel, onder andere belastingen en slaven werden ermee betaald.
Christofel Columbus kwam als eerste Europeaan in aanraking met cacao in juli 1502 op het eilandje Guanaja (nu Honduras) doch schonk geen aandacht aan 'die bonen'. Als in 1519 Hernàn Cortès in Mexico aankomt en start met de verovering van de nieuwe wereld, wordt hij ontvangen door Montezuma die hem een cacaodrank als verwelkoming aanbiedt. Cortès wist wèl de waarde van die drank te appreciëren en schreef in zijn dagboek : "na het drinken van dit drankje, kan je de hele dag verder reizen zonder vermoeidheid en zonder behoefte aan ander voedsel."

In 1524, stuurde Hernán Cortès een lading cacaobonen naar Keizer Karel V en zijn hofhouding maakte er een drankje van dat met honing zoeter gemaakt werd. Het monopolie bleef meer dan 50 jaar in Spaanse handen. Slechts in 1594 duikt Chocolade op in Italië, via Napels wordt hij dankzij een wetenschapper uit Nuremberg – Johann Volckammer- in 1641in Duitsland ingevoerd. Frankrijk kent chocolade onder die benaming reeds sinds 1625, dankzij het huwelijk van Anna van Oostenrijk, dochter van Filip III van Spanje met de Franse Koning Louis XIII. De nieuwe Franse Koningin introduceerde de chocolade aan het Franse hof en de religieuze gemeenschap , er wordt verteld dat de kloosterlingen als eerste specialist werden in het verwerken van deze nieuwe chocoladedrank. Een eerste patent voor 29 jaar werd door Louis XIV verleend aan David Chaillou, officier van de Koningin, om "het unieke voordeel om een bepaalde bereiding – chocolade genaamd- te produceren, te verkopen en in omloop te brengen. Deze David Chaillou had een boetiek in Parijs, toen was de chocolade vooral een voordeel voor het hof, de geestelijken en de dokters. De Engelsen begonnen sinds 1660 cacaobomen te planten in hun kolonie Jamaïca. In die tijd was Holland reeds vermaard in de scheepvaart en zagen zij vlug het nut in van de cacao en wierpen zich daarop op als vervoerder tussen Amerika en Europa. Het monopolie van D. Chaillou eindigt in 1693, het drankje werd dan bereid door een aantal 'Apothekers' en kruidenverkopers, doch nog steeds op kleine schaal. De bereiding blijft vrij primitief doch kent een zeer grote evolutie in de volgende eeuw. In 1728 verschijnt de eerste 'chocoladeverwerking met hydraulische machines' in Bristol (Engeland).
In vogelvlucht een aantal belangrijke data : in 1815 installeert de Nederlander VAN HOUTEN de eerste chocolade fabriek , kort gevolgd door de Zwitser Caillier (SUCHARD) in 1819, dan KOHLER in 1824 (Lausanne) en LINDT et TOBLER. Het is de Zwitser Caillier die als eerste met een BLOK harde chocolade komt, tot dan toe werd chocolade nog altijd vloeibaar bereid.
Voor België is het wachten tot 1883 dat CÔTE D'OR met een eerste chocolaterie komt en in 1912 komt NEUHAUS als eerste met een 'gevulde' chocolade die Praline genoemd wordt.
Chocolade is vlug de favoriet voor het creëren van verschillende 'snoep' : in koekjes, rond noten, als pasta, als beleg. Milky Way zou al bestaan van 1923. Kwatta komt als eerste met een 'latje' chocolade van 45 gr voor kleinverbruikers in 1921, Nuts komt als eerste met een chocolade gegoten rond noten in 1930, enz. Het valt op dat een aantal van de eerste spelers op de markt, nog altijd de markt domineren. Chocolade is dus een zeer constante factor die nog steeds tot de verbeelding en de smaakpapillen spreekt.
Je vindt nog meer data op
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade#Geschiedenis

Spijtig genoeg zijn met de evolutie van de verwerking van de cacaobonen ook veel van hun specifieke natuurlijke eigenschappen min of meer verloren gegaan, maar alles komt terug.




 i left Xocai as a The First Silver in the Netherlands for a better Organic Healthy Fairtrade Chocolate with a better payplan and more integer leaders.
So if you are in xocai and happy don't see this video.
Succes With your Xocai Business.

Peter Langelaar



Follow US
Follow Us on Facebook Follow Us on Twitter Follow Us on LinkedIn Follow Us on E-mail

If you like to eat the Best Organic raw and child slave free healthy chocolate i do check out my site

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sharing is caring ;-)
website:
http://www.rawchock.com

facebook:
http://www.facebook.com/xocohealthnl

contact:+31619727294

Mailform van Peter Langelaar
Je naam:
Je emailadres:
Je website url:
Je bericht:
MijnMailform jouw mailform!

Free Affiliate Link

Free Affiliate Link
Join us! earn & save money

Bijdragers

Twitter Healthy Chocolate Choconature

Dominus Cervix

Dominus Cervix
DOMINUS CERVIX

Bellstat