Pagina's
Like us At Facebook
maandag 12 juli 2010
Eigenschappen van donkere chocolade
Chocolade heeft een algemene reputatie van dikmaker, vet, ongezond….
De Wetenschap heeft ondertussen wel al uitgemaakt dat dit niet volledig waar is. Dagelijks worden we bericht over de weldaden van donkere chocolade. Het zijn vooral de toevoegingen die de verantwoordelijkheid van deze eigenschappen moeten toegeschreven worden en niet de cacao op zich! Hoe meer cacao in de chocolade, hoe gezonder, want hoe minder toevoegingen. Melkchocolade of witte chocolade worden teveel 'bewerkt' en kunnen dus niet meer als 'gezonde bron' van deze eigenschappen genoemd worden, doch zwarte "pure" chocolade heeft heel wat voedingstoffen behouden.
Zo vonden we in een Frans rapport (bron is niet expliciet vermeld voor dit afzonderlijk item) volgende opsomming:
100 gr donkere chocolade bevat 490 Kcal en bevat volgende mineralen en oligo elementen :
· 400mg Potassium
· 180 à 250mg fosfor
· 100 à 140mg magnesium
· 40 à 60mg calcium
· 11mg sodium
· 4 à 6mg ijzer
· 0,7 à 1,2mg koper
· Sporen van fluor
· 1,5% théobromine en cafeïne
· Vitaminen A, B1, B2, B3, B12, en D
Verder vermeld de auteur : chocolade is een tonicum en werkt als antidepressivum : cacao bevat effectief chemische substanties waarvan de belangrijkste cafe¨ne en théobromine zijn naast phenylethylamine en serotonine die het centraal zenuwstelsel stimuleren, de spierprestaties en reflexen verbeteren, stress en depressieve buien bestrijden. Zij hebben een rol bij het verwekken van euforie en dynamisme. Chocolade is ook een hulp bij tijdelijke "uitputting"
Proteïnen : chocolade bevat 8 verschillende aminozuren, deze zijn nodig in de dagelijkse voeding van de mens
Vetten : het vetbestanddeel van cacaoboon is de cacaoboter : deze heeft een gunstige invloed in de strijd tegen hoge cholesterolwaarden.
Suikers : het zijn de suikers die toegevoegd worden die gevaarlijk zijn, hoe hoger de waarden aan zuivere cacao in de chocolade, hoe minder suiker erin verwerkt werd en dus hoe gezonder hij is.
Vezels : 100gr cacao bevat evenveel vezels als 100gr volkorenbrood, deze vezels zorgen voor een goede vertering
Potassium : speelt een belangrijke rol in de exciteerbaarheid van de spieren het metabolisme van het hart
Magnesium : zorgt voor een goed zenuwevenwicht en regulariseert de exciteerbaarheid van de spieren. Een gebrek aan magnesium veroorzaakt angstaanvallen, vermoeidheid,slapeloosheid en constipatie
Calcium : speelt een zeer belangrijke rol in de werking van de cellen en bij de constitutie van het beendergestel en de tanden
Fosfor : is een zeer belangrijk mineraal zout in ons lichaam in combinatie met calcium : het is de basis van ons beendergestel
Sodium : 11mg sodium in 100gr donkere chocolade is een zeer goede standaard voor een zoutloos dieet. Dit kan niet gezegd worden van melkchocolade want door de melk wordt dit al gauw omgezet naar 100mg
Al bij al dus een goede bron van voedingstoffen die een mens dagelijks nodig heeft!
Labels:
acai,
anti-oxidanten,
antioxidanten,
cacao,
catechinen,
CHOCOLADE,
diabetici,
epicatechin,
epicatechine,
flavonoïden,
flavonolen,
gezonde chocolade,
koud geperst,
Omega 3,
ORAC,
ORAC waarde,
praline,
verkade,
xocai
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Sharing is caring ;-)
website:
http://www.rawchock.com
facebook:
http://www.facebook.com/xocohealthnl
contact:+31619727294